Sevärdheter på Cypern

Det intressanta Norra Cypern


Mer information

Cypern är fullt av sevärdheter

Det intressanta Norra Cypern

Föregående
Nästa

Cyperns historia tar sin början när människor besöker ön för drygt 12 000 år sedan för att jaga dvärgelefanter och dvärgflodhästar, men det skulle ta nästan 2000 år innan Cypern får sin första fasta befolkning, som var jordbrukare.
Tack vare sitt strategiska läge i Medelhavet har Cypern alltid varit en eftertraktad ö och aldrig förlorat sin dragningskraft.

För drygt 3000 år sedan invandrade greker, och det grekiska språket gjorde sitt intåg. Under årtusendena har ön legat under feniciskt, assyriskt, egyptiskt och persiskt inflytande för att till slut ansluta sig till den hellenistiska världen.
År 58 f Kr blev ön en romersk provins i det östromerska riket. Araberna intog ön flera gånger under 600-talet och 1191 intog Rikard Lejonhjärta som då blev ett feodalt kungarike med starkt franskt inflytande till en början och sedan venetianskt.

Föregående
Nästa

till exempel…

Lefkosa/Lefkosia Nicosia 

(turkiska/grekiska) började byggas av egyptierna redan på 300-talet e Kr. På 1000-talet blev den Cyperns huvudstad och har förblivit så. Namnet Nicosia började användas på 1100-talet.

Staden ligger mitt på ön och är indelad i en grek-cypriotisk del och en turk-cypriotisk del sedan den turkiska invasionen av ön 1974. Sedan dess finns en FN-zon i staden, den sk ”gröna linjen”.

Staden erbjuder ett stort utbud av shopping, kultur, restauranter och underhållning.

Girne/Kyrenia

(turkiska/grekiska) är en hamnstad ca 30 km från Crystal Bay Park med ca 28 500 invånare. Den är mest känd för sin bysantiska borg, som uppfördes år 330 e Kr och hamnen, som är full med mysiga restauranter och barer. Här finns ett stort utbud av både shopping, restauranter och underhållning.


Marknaden

i Girne/Kyrenia 

hålls varje onsdag och där finns ett fantastiskt utbud av frukt, grönsaker, hemmagjord Halomi/Hellim, oliver, olivolja, kryddor och mycket annat.

Bellapais

   är en vacker klosterruin, som är byggt uppe Besparmak-/Kyreniabergen.

Den anses vara ett mästerverk i gotisk stil och började byggas runt 1198, efter att några Augustiner munkar flytt från Jerusalem, när staden föll, och bosatt sig i vid byn Bellapais, strax utanför staden Girne/Kyrenia. Namnet Bellapais betyder ”Klostret i fred” En stor del av klostret byggdes under den franske kungen Hugh III (1267–1284) och fortsatte att byggas till även under dennes efterföljare Hugh IV. När Cypern kom under det ottomanska riket år 1570 förpassades munkarna från klostret och det gavs till den grekortodoxa kyrkan.

Klosterruinen är välbevarad och är ett populärt turistmål, med t ex musikevenemang i den gamla klosterkyrkan och flera restauranter och små pittoreska butiker. Utsikten från Bellapais är slående vacker.


St Hilarion

(turkiska/grekiska) började byggas av egyptierna redan på 300-talet e Kr. På 1000-talet blev den Cyperns huvudstad och har förblivit så. Namnet Nicosia började användas på 1100-talet.

Staden ligger mitt på ön och är indelad i en grek-cypriotisk del och en turk-cypriotisk del sedan den turkiska invasionen av ön 1974. Sedan dess finns en FN-zon i staden, den sk ”gröna linjen”.

Staden erbjuder ett stort utbud av shopping, kultur, restauranter och underhållning.

Kantara Castle

är beläget i den östraste delen av Kyreniabergen, ca 700 m över havet. Det är en försvarsfästning/slott, som användes tillsammans med St Hilarion och Buffavento för att förhindra attacker från havet från arabiska pirater. Kantara betyder på arabiska ”brobåge”, vilket lutar åt att slottet en gång fått sitt namn av arabiska pirater. Utsikten från slottet är fantastisk!


Salamis

är den antika staden, som ligger norr om Farmagusta. Den grundades av Tefkros under bronsåldern. De tidigaste fynden i den antika staden går tillbaka till 1000-talet f.Kr. Salamis upptäcktes genom utgrävningar 1952–1974 och är en av norra Cyperns viktigaste platser att besöka.

Soli

är den antika staden, som ligger västerut, längs kusten i Lefke. Den var en av de tio kungadömena på Cypern, men blev övergiven när ön blev utsatt för räderna av araberna. St Auxibius basilikan (döpt efter St Auxibius, som döpte evangelisten Markus) med sina fantastiska mosaiker från 300- till 500-talet, amfiteatern, som rymde 4000 åskådare och Agora/forum (marknadsplatsen) är alla mycket sevärda.


Vouni

ligger inte långt från Soli och är det enda exemplet på persisk arkitektur på ön. Det byggdes omkring år 500 f.Kr för att behålla kontrollen över staden Soli.

Palatset var bebott fram tills 380 f.Kr, då det förstördes av en brand och övergavs. Palatsets komplex, som består av totalt 137 rum ligger på en hög kulle öster om den antika staden Soli.

Karpazhalvön

är det mest orörda området på Cypern. Karpaz är norra Cyperns enda nationalpark och här finns spår av många antika städer, kloster och civilisationer. Här finns också en symbol för Cypern, de inhemska vilda åsnorna, som strövar fritt i naturen på Karpazhalvön.

Chansen att få se åsnor i deras naturliga livsmiljö är stor, särskilt runt byarna ”Dipkarpaz” och ”Kap Zafer”. Här finns också fantastiska orörda ständer som t ex Golden Beach och Karpaz Marina

(Inträde ca 25 tlr)

Besparmak

eller som det översatt heter ”Femfingerbergen” är en bergskedja som sträcker sig milsvitt från väster till öster. Uppkallade efter Femfingertoppen. Den vanligaste historien är den om två unga män som utkämpade en dödlig duell över en flicka, som båda förälskat sig i.

Historien berättar att den man som till sist vann duellen genom att döda den andre och kasta honom i det närliggande träsket, själv drunknade till följd av de skador han åsamkats. När han sträckte sig efter sin älskade, medan han sjönk ner i träsket och drunknade, så syntes till slut bara hans hand, från handleden och uppåt. Den förvandlades så småningom till sten och blev dagens ”Besparmak” /”Femfingerbergens topp”.

Det finns små, smala vägar i bergen med fantastisk utsikt.


Plats

Crystal Bay Park

Bahceli, Norra Cypern

Kontakta OSS

Telefon : +46 (0)708 343 580

Email : maggan@unnadigmer.se

Hur tar MAN sig hit

Vägbeskrivning / Transport

Följ

Facebook-f


Instagram


Youtube