Norra Cypern

Medelhavet som det var förut


Mer information

Det här är Norra Cypern:

Norra Cypern är ett växande turistparadis, som ännu inte fastnat i kommersialismens nät. Här finns fortfarande den genuina känslan av hur Medelhavet var innan turismen byggde stora hotell och invaderade stränderna. Här finns kvar att upptäcka natur och kultur tillsammans med fantastiska stränder, många helt orörda, sol och bad, mat och dryck. Det långsammare tempot inbjuder verkligen till att sakta ner och bara vara, samtidigt som bergen öppnar sig för vandring och för den kulturelle serveras ett smörgåsbord av sevärdheter som går tusentals år tillbaka. Människorna här är gästfria och hjälpsamma.

Cypern har varit en brittisk koloni och det ser man genom att hela ön har vänstertrafik och på norra delen räknas en hel del fortfarande i brittiska pund, även om valutan är turkiska lira. Många talar bra engelska, men det officiella språket är turkiska.

Sedan 1974 är Cypern delat och Norra Cypern räknas som en självständig stat, under Turkiet. Nicosia/Lefkosa är den enda kvarvarande delade huvudstaden i Europa. Här går det att promenera över gränsen till den södra grekiska delen, bara man har sitt pass med sig.

Norra Cypern är fullt med spännande kulturella lämningar, som sträcker sig långt, de första spåren av människor finns 10 000 år tillbaka, men startade på allvar med det bysantiska riket på 300-talet e.Kr. I Kyrenia/Girne, som är en underbart vacker hamnstad finns en mycket välbevarat bysantisk borg, som uppfördes på 330-talet e Kr, men byggdes om av venetianarna på 1540-talet. Hela hamnen är full av härliga restauranter där man kan njuta av olika typer av mat. Här finns också många affärer, som inbjuder till shopping. Priserna på både mat och shopping är fortfarande mycket låga, vilket gör att det är billigt att semestra på Norra Cypern. Varje onsdag hålls den lokala marknaden i Kyrenia/Girne, där man kan hitta inhemska varor, såsom haloumi eller hellim, som den heter här, oliver, olivolja och massor av frukt och grönt, baserat på årstid.

Längst österut hittar vi naturreservatet Karpaz, som är känt för sina vilda åsnor och fantastiska stränder. Det är enligt lag tillåtet att vistas på alla stränder på Norra Cypern. Vissa restriktioner finns under en del av året då havssköldpaddorna går upp på vissa stränder och lägger sina ägg.

Den västra delen är den mest fruktsamma och här hittar man apelsin- och citronodlingar och när det är säsong… jordgubbar och naturligtvis massor av andra frukter och grönsaker.

Längs nästan hela norra kusten sträcker sig Femfingerbergen ” Besparmak” -bergen, där det finns många vandringsleder, men också vägar, som gör att det går att ta sig dit med bil. Utsikten är fantastisk. I Bergen finns också tre stycken försvarsborgar, av vilka St Hilarion och Kantara, se sevärdheter, är de bäst bevarade.

Färska livsmedel är vad det handlar om i norra Cypern. Matkulturen är mycket genuin med en mängd inhemska rätter, som t ex Gyros, mycket seafood i form av nyfångad fisk och skaldjur men också ett stort urval av internationella rätter som serveras på hela ön. Frukt och grönsaker odlas lokalt och plockas färskt på ön t ex citroner och apelsiner, fikon, vattenmeloner, vindruvor, jordgubbar, persilja, gurka, tomater och oliver mm 

För den som inte bara vill ta det lugnt utan roa sig med någon aktivitet finns det ett stort utbud. Norra Cypern erbjuder badlekland med ruschkanor och annat, golfbanor, gokart, kanotpaddling, vindsurfing, snorkling och dykning mm.

Så vilken inriktning du än har på din semester, så kan du få en underbar upplevelse på Norra Cypern.

VÄLKOMNA!

Flygplatstransfer

MUSTAFA Transfer
är ett företag som jag har använt många gånger till och från flygplatsen och som fungerar fantastiskt bra. Hälsa att ni hyr ”Margaretas lägenhet” när ni bokar.

Telefon: +90 533 877 63 78 (mobil eller Whatsup)

E-mail: muslarmic@hotmail.com

Facebook: Mustafa Airport Transfer eller https://www.facebook.com/northcyprustransfer/

Flygplatstransfer/ från eller till respektive flygplats, för upp till 6 personer med bagage. (upp till 7 personer med mindre bagage)

LARNACA –  £50 för hela bilen. (1-6/7 personer beroende på bagage) Transfertid: Ca 1 tim 20 min

ERCAN- £ 30 för hela bilen. (1-6/7 personer beroende på bagage) Transfertid:  Ca 50 min

Hyrbil

Det är vänstertrafik på hela Cypern.

Närmaste bensinstation från Crystal Bay Park ligger vid stora genomfartsvägen i Esentepe, ca 5 minuter bort i riktning mot Kyrenia. När man tankar, så finns det personal, som tankar åt er. Säg bara hur många liter ni vill tanka.

Turkcypriotiska delen: Genom Mustafa Transfer går det även att hyra bil. Ring eller mejla och få priser. Viktigt att veta: Hyrbilsbolagen på den norra delen lämnar alltid bilen med väldigt lite bensin i vilket ni även gör när ni lämnar tillbaka bilen. Kom ihåg att tanka det första ni gör. Närmaste bensinstation ligger i Esentepe, ca 5 minuter bort.

Grekcypriotiska delen: Det går att hyra bil från flygplatsen i Larnaca och ta med bilen till den norra delen. Vid gränsen måste då en extra försäkring köpas som kostar €35 och som räcker i 30 dagar. Man har inte samma backup, så vi rekommenderar inte detta alternativ.

Hälsa att ni hyr ”Margaretas lägenhet” när ni bokar.


Plats

Crystal Bay Park

Bahceli, Norra Cypern

Kontakta OSS

Telefon : +46 (0)708 343 580

Email : maggan@unnadigmer.se

Följ

Facebook-f


Instagram


Youtube